Ako zúžitkovať nespotrebované potraviny

Nespotrebované potraviny tvoria takmer polovicu všetkého odpadu, čo vyprodukujú domácnosti. Najlepšie by bolo znížiť spotrebu a nekupovať viac ako momentálne potrebujeme. Slovo akcia v obchode nás však láka kúpiť aj to, čo sme väčšinou ani neplánovali. Na jednej strane vyhadzujeme potraviny, na druhej strane kupujeme drahé čistiace prostriedky, ktoré zvyšujú výskyt škodlivých látok v domácnosti a ich obaly následne v prostredí.

Ako zúžitkovať nespotrebované potraviny
Ako zúžitkovať nespotrebované potraviny (Zdroj: Unsplash.com)

Káva skvelo absorbuje nepríjemné zápachy. Sóda bikarbóna je zázrak v kuchyni sám o sebe. Zmäkčuje vodu a bezpečne odstráni baktérie z kuchynského riadu. Spolu s octom predstavuje účinný rozpúšťač mastnoty v odtokoch ako aj pripáleniny v hrncoch. Prášok do pečiva zas vráti belosť záclonám a lesk kovovému riadu. Použitie potravín bezo zvyšku šetrí peňaženku aj zdravie hneď dvakrát. Znižuje náklady na odvoz odpadu a šetrí zdravie pred neblahým používaním chemikálii.