Ako zúžitkovať odpad z kuchyne v záhrade

Nespotrebované potraviny nemusia skončiť v odpadkovom koši. Aj potraviny, ktoré nezjeme, môžu poslúžiť. Recyklácia rastlinného odpadu spočíva v ich kompostovaní, a v následnom použití prírodného hnojiva. Ak nezjedené zvyšky potravín vyhodíme do odpadkového koša budú tvoriť takmer polovicu objemu komunálneho odpadu z našej domácnosti.

Ako zúžitkovať odpad z kuchyne v záhrade
Ako zúžitkovať odpad z kuchyne v záhrade (Zdroj: Unsplash.com)

Namiesto toho môžeme recyklovať šupky zo zeleniny a ovocia, kávová usadenina, čajové sáčky ako aj iné bezmäsité zvyšky jedla. Ak sa potraviny pomiešajú so záhradným odpadom ako škrupiny z orechov, kvety, pokosená tráva, lístie, drobné konáre, mladá burina, piliny, popol, môžu zvýšiť kvalitu potravín z vlastnej záhrady v nasledujúcich rokoch.

Na záhrade je vhodné mať aspoň dve kompostoviská. Všetko sa dá kúpiť. Platové hotové kompostoviská sú dostupné ale aj dosť drahé. Lacnejšou alternatívou nezvyšujúcou škodlivý odpad v okolí sú drevené alternatívy vyrobené vlastnými rukami, pričom medzi jednotlivými latami treba nechať 4 až 5 centimetrov, aby mohol kompost dozrieť. Jeden rok treba napĺňať prvý komposter, nasledujúci rok druhý komposter. Na tretí rok je hotový kompost vhodný na prihnojenie záhrady a opäť prázdny slúži na opätovné plnenie bioodpadom. Nasledujúci rok sa použije kompost z druhého kompostéra. Takto vieme získať nie len kvalitnú pôdu, ale aj svojou troškou prispieť k ekologickejšej planéte.